update

Tips om je huis te beveiligen tegen inbraak

Een dagje strand, op vakantie of maar heel even weg om een boodschap te doen. Inbrekers kiezen hun beste moment uit. Wist je dat 80% van de woninginbraken het werk is van gelegenheidsinbrekers? Zij zijn uit op snel succes en slaan toe in een bekende omgeving. Ian, monteur bij TSS, geeft je 5 tips om inbrekers slimmer af te zijn.

1. Doe je deur op slot en gebruik echt goede sloten

Deze tip lijkt zo logisch: doe je deur altijd op slot als je weggaat. Toch doen veel mensen dat niet. Bijvoorbeeld als ze heel even weg zijn voor boodschappen. Maar inbrekers hebben slechts een paar minuten nodig om je huis binnen te komen. Maak het ze dus zo moeilijk mogelijk. Zorg daarbij voor goed hang- en sluitwerk, liefst met een SKG-keurmerk.

2. Denk als een inbreker

Kijk eens rond bij je woning: hoe zou jij naar binnen gaan als je een inbreker was? Kan je makkelijk via een raam naar binnen op de eerste etage? Door op een vuilnisbak of ladder te klimmen bijvoorbeeld. Ligt er gereedschap in de tuin dat inbrekers kunnen gebruiken? Is er een achterom? Denk er ook aan om je poort, garage, schuur of berging goed af te sluiten. En zijn er ramen open? Met dievenklauwen maak je het voor inbrekers lastiger om via naar buiten draaiende deuren of ramen een woning binnen te dringen. Ontdek de mogelijkheden van bouwkundige beveiliging.

3. Overweeg camerabewaking of een alarmsysteem

Camerabewaking kan je voor meerdere doelen inzetten: afschrikken, waarnemen en identificeren. De videobeelden kan je op elk moment zien, waar je zelf ook bent. Bijvoorbeeld via een app op je telefoon. En met een alarmsysteem, ook wel een inbraaksignaleringssysteem genoemd, komt niemand ongemerkt je woning in. Want dan gaat er een alarm af – dat is niet te missen. Het is maar net wat bij jou en je situatie past. Eén ding is zeker: als inbrekers zien dat er een alarmsysteem en/of camerabewaking is, slaan ze jouw huis liever over. TSS geeft je graag persoonlijk advies, zodat je de beveiliging krijgt die bij je past. Nooit meer dan nodig. De beste beveiliging, betekent niet de ‘meeste’ beveiliging.

4. Zorg dat sleutels en tags niet in het zicht hangen

Veel mensen doen bij thuiskomst hun deur op slot en laten de sleutel in het slot. Wat kan er gebeuren? Nou, inbrekers kunnen gaatjes boren in de deur of een raampje inslaan om bij de sleutels te komen. Maak het ze moeilijk en berg sleutels op. Heb je een alarmsysteem? Hetzelfde geldt voor de tags voor deze systemen. Leg ze nooit in de buurt van het paneel om het systeem aan- of uit te schakelen. En al helemaal niet in het zicht als je door een raam kijkt. Schrijf de code ook niet op het paneel zelf. Dan kunnen inbrekers het systeem zelf makkelijk uitschakelen.

5. Zorg voor sociale controle

De beste beveiliging? Dat zijn mensen, denk aan buren en buurtbewoners. Zorg dat je elkaar kent en breng elkaar op de hoogte als je iets verdachts ziet in de wijk. Maak bijvoorbeeld gebruik van een groepsapp. Hoe fijn is het als je elkaar als buren kunt helpen? Bijvoorbeeld door de post te doen als je op vakantie bent. Of door gordijnen dicht te doen in de avond. Zo lijkt het net alsof je thuis bent.

Lees ook onze andere updates!

Naar het overzicht

De VRKI 2023 is vanaf nu beschikbaar

Bekijk de update van De VRKI 2023 is vanaf nu beschikbaar

Tips om je huis te beveiligen tegen inbraak

Bekijk de update van Tips om je huis te beveiligen tegen inbraak

Vasco: “Vaak zijn klanten verrast hoe snel we op de stoep staan”

Bekijk de update van Vasco: “Vaak zijn klanten verrast hoe snel we op de stoep staan”